Σάββατο 15 Μαΐου 2010

2001 A SPACE ODYSSEY

ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Λόγω τεχνικων προβλημάτων η προβολή της Τρίτης 18 Μαϊου αναβάλλεται για την επόμενη Τρίτη 25 Μαϊου 2010



Την Τρίτη 18 Μαϊου 2010 θα προβάλλουμε την κλασσική ταινία του Stanley Kubrick : 2001 A SPACE ODYSSEY. 
Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό κέντρο "ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ", στην αίθουσα προβολών στο υπόγειο (με νέα μεγάλη οθόνη και στερεοφωνικό ήχο). 
Ωρα προβολής 20:00, είσοδος ελεύθερη.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Ένα τεχνούργημα εξωγήινης προέλευσης πυροδοτεί και παρακολουθεί τα σημαντικότερα στάδια της διαδρομής του ανθρώπου από την εποχή του πιθήκου μέχρι το παιδί των άστρων. Στην αυγή της ανθρωπότητας, ένας μυστηριώδης μονόλιθος γίνεται καταλύτης για την εξέλιξη των θηλαστικών, που από κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες μετατράπηκαν σε χειριστές εργαλείων και δολοφόνους. Πολλές χιλιετίες αργότερα, ένας άλλος μονόλιθος, ο οποίος βρέθηκε στο υπέδαφος της Σελήνης από μια ομάδα γεωλόγων, εκπέμπει ένα σήμα προς τον πλανήτη Δία που προκαλεί ανησυχία. Μια επανδρωμένη αποστολή (υπό τη ψύχραιμη καθοδήγηση των Keir Dullea και Gary Lockwood, ενώ οι ειδικοί της αποστολής μισοκοιμούνται ναρκωμένοι) που αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης σαμποτάρεται από τον ψυχολογικά διαταραγμένο υπολογιστή HAL (που έχει τη φωνή του Douglas Rain) του διαστημόπλοιου Discovery. Η επαφή όμως του επιζώντος αστροναύτη Μπόουμαν (K.Dullea) με έναν άλλο μονόλιθο στην τροχιά του Δία τον εκσφενδονίζει μέσα σε μια πύλη «γεμάτη αστέρια»- μέσα από το χρόνο και το χώρο στην ενηλικίωση, το θάνατο και την αναγέννηση με μια νέα μορφή ύπαρξης.
................................................................................................................................................
      Το έργο (που βασίζεται στο διήγημα Ο Φρουρός του Arthur Clarke) μπορεί να εκληφθεί ως μυστηριώδης περιπέτεια, κήρυγμα ή όραμα, όπως αυτό των χίπις όταν έπαιρναν ψυχεδελικές ουσίες. Ακόμη όμως κι αν ιδωθεί απλώς ως ένα υποβλητικό θέαμα, είναι ανυπέρβλητο και πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς σε μεγάλη οθόνη για να το εκτιμήσει πραγματικά.

(απόσπασμα από το βιβλίο “1001 ΤΑΙΝΙΕΣ που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε”, εκδόσεις Κοχλίας)












1 σχόλιο: