Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

James Foley "Οικόπεδα με θέα"




       Την Παρασκευή 06 Μαϊου 2011 προβλήθηκε η ταινία με  
       Jack Lemon, Al Pacino & σε σενάριο του David Mamet
 
   Οικόπεδα με θέα 
 (Glengarry Glen Ross)
του James Foley (1992)
στην αίθουσα “Μίμης Καβούρης”  
στη Βίλα Στέλλα (Σοφίας ,1 Νέο Ηράκλειο). 
Ωρα έναρξης 21 : 15





Χρονολογία παραγωγής: 1992
Χώρα παραγωγής: ΑΜΕΡΙΚΗ
Διάρκεια: 100'
Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Σκηνοθεσία: James Foley
Σενάριο: David Mamet
Πρωταγωνιστούν:
Al Pacino, Ricky Roma,
Jack Lemmon, Shelley Levene,
Alec Baldwin, Alan Arkin,
George Aaronow, Ed Harris,
Dave Moss, Kevin Spacey


Λίγα λόγια για την ταινία...

Είναι μια βροχερή βραδιά στο μεσιτικό γραφείο του Σικάγο όπου οι πωλήσεις πάνε κατά διαόλου. Ο μάνατζερ Μπλέικ προκηρύσσει έναν διαγωνισμό, πρώτο βραβείο μια κάντιλακ, δεύτερο ένα σετ μαχαίρια για κρέας, τρίτο βραβείο η απόλυση. Αν οι πωλητές δεχτούν το στοίχημα βάζουν αυτόματα το κεφάλι τους στην καρμανιόλα, αφού τα περισσότερα ραντεβού που έχουν είναι εξαρχής 'καμένα χαρτιά'. Αν επαναστατήσουν τότε χάνουν τη δουλειά τους αυθωρεί. Έλα όμως που δεν ξέρουν άλλη δουλειά και κάποιοι απ' αυτούς περιμένουν να πάρουν σύνταξη από κει.
Το πρέσο της εργοδοσίας αποσκοπεί ακριβώς εκεί: να τους εξαναγκάσει να υποτροπιάσουν ή να παραιτηθούν ώστε να τους φάει την αποζημίωση. Η αγωνία μεγαλώνει και η ένταση σπάει νεύρα, η απογοήτευση είναι πικρή και δεδομένη. Υπάρχει όμως ένα υπόγειο χιούμορ, μια κυνική ειρωνεία, μια κρυφή ελπίδα για αντίδραση στην ψευδαίσθηση ενός ανύπαρκτου αμερικάνικου ονείρου που έγινε πια παγκόσμιος εφιάλτης.
Από το ομότιτλο θεατρικό του David Mamet (ο οποίος έκανε και τη σεναριακή προσαρμογή) προκύπτει η εξαιρετική αυτή ταινία που προφητεύει την κόλαση της παγκοσμιοποίησης. Το κλειστοφοβικό σκηνικό υποβάλλει τον θεατή σ' έναν μικρόκοσμο ανηλεούς αναζήτησης του κέρδους και της ανέλιξης, πατώντας επί των πτωμάτων των 'συναδέλφων'. Τα άγχη, οι προσπάθειές τους να κλείσουν πελάτες, οι σχέσεις μεταξύ τους (συχνά ανταγωνιστικές) και όχι μόνο περιγράφονται στην ταινία αυτή. Η σκηνοθεσία του James Foley, παρά το γεγονός ότι το έργο στο μεγαλύτερο ποσοστό του διαδραματίζεται σε εσωτερικούς χώρους, καταφέρνει να μη φαίνεται καθόλου η στατικότητα που συνήθως παρατηρείται σε ταινίες που προέρχονται από θεατρικά έργα, ενώ οι καλογραμμένοι διάλογοι κρατούν συνεχώς το ενδιαφέρον.
Το καστ είναι εξαιρετικό, ο Pacino είναι ο καλός πωλητής με την υπεροπτική συμπεριφορά, ο Harris ο φωνακλάς loser που χρησιμοποιεί την φωνή για να καλύψει την αδυναμία του, ο Lemmon ο οικογενειάρχης στα όρια της κατάρρευσης πάλαι ποτέ πρωτοκλασσάτος πωλητής της εταιρίας, ο Spacey το γλυφτράκι που η δύναμη της λίγης εξουσίας του το έκανε υπερόπτη και προσβλητικό, ο Arkin ο αθόρυβος που ακολουθεί τους άλλους από φόβο και τέλος ο Baldwin ως macho αφεντικό που πουλάει αντρίλα και τσαμπουκά χαμένος μέσα στην επιτυχία του.

ΠΗΓΕΣ

 



David Mamet

Γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου του 1947 ξεκίνησε από το θέατρο σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γνώρισε την επιτυχία το 1976 με τρία Off-Off Broadway έργα, τα The Duck Variations, Sexual Perversity in Chicago και American Buffalo. Το 1981 έκανε το ντεμπούτο του στη συγγραφή σεναρίου για τον κινηματογράφο με το The Postman Always Rings Twice. Το 1984 του απονεμήθηκε το βραβείο Pulitzer για το Glengarry Glen Ross. Στην πολυετή καριέρα του θα λάβει πολλα βραβεία. Γνωστά για τους ισχυρούς αρσενικούς χαρακτήρες του, τα έργα του συχνά ασχολούνται με την παρακμή της ηθικής σε ένα κόσμο που έχει γίνει συναισθηματική και πνευματική χωματερή. Η ιδιόμορφη, γοητευτική, όσο και αμετάφραστη εντέλει γλώσσα του (Mametspeak), τα λογοπαίγνια, η ευστροφία του και η αγάπη του για τη λεπτή ειρωνεία, η υφέρπουσα γοητεία των διαλόγων, χάδι στα αυτιά πολλών θεατρόφιλων, τον τοποθετούν άνετα ανάμεσα στις πιο ζωντανές και θαλερές πέννες του καιρού μας. Η συνήθειά του να πατάει με το ένα πόδι στην ποιότητα και με το άλλο στην εμπορικότητα, του έχει προσδώσει αντιφατικούς χαρακτηρισμούς.

James Foley
Aμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννημένος στις 28/12/1953.

Φιλμογραφία:
• Reckless (1984)
• At Close Range (1986)
• Who's That Girl (1987)
• After Dark, My Sweet (1990)
• Glengarry Glen Ross (1992)
• Two Bits (1995)
• The Chamber (1996)
• Fear (1996)
• The Corruptor (1999)
• Confidence (2003)
• Perfect Stranger (2007)
• Mary Mother of Christ (2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου