Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Θάνου Αναστόπουλου "διόρθωση"


Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε την ταινία  
διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου (2007).

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα “Μίμης Καβούρης”  στη Βίλλα Στέλλα (Σοφίας 1 Ν.Ηράκλειο).

Ωρα έναρξης 21 : 00







ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος
Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Ραΐσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης
Μοντάζ: Ναπολέων Στρατογιαννάκης
Σκηνικά : Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια : Μαγιού Τρικεριώτη
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Πρωταγωνιστούν
Γιώργος Συμεωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, 
Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Δημήτρης Λιόλιος, 
Νικολέτα Κυράνα, Έντα Γκέμι, Αρμάντο Νταούτι, Γκέργκι Μπέγκα

Χρονολογία παραγωγής: 2007
Χώρα παραγωγής : ΕΛΛΑΔΑ
Γλώσσα : ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Διάρκεια: 87'
Εικόνα: Έγχρωμη

Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη
Εταιρείες Παραγωγής : Θάνος Αναστόπουλος, Φαντασία Οπτικοακουστική






Η πόρτα της φυλακής κλείνει και αφήνει το Γιώργο ελεύθερο.

Έτσι ξεκινάει η ταινία του  Θάνου Αναστόπουλου,  ένα σύγχρονο road movie που παρακολουθεί τα βήματα του αντι-ήρωα του σε μια οδύσσεια στη σύγχρονη  «τριτοκοσμική» Αθήνα.

Η ιστορία της ταινίας δανείζεται στοιχεία από ένα πραγματικό γεγονός, μία δολοφονία που απασχόλησε εφήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά παράθυρα, πριν ξεχαστεί ως μία ακόμη «κακή στιγμή». Για τον Αναστόπουλο, όμως, υπήρξε μία από τις στιγμές που σηματοδότησαν τη νέα εποχή συγκρούσεων μέσα στην ελληνική ενδοχώρα των περιθωριακών, των μεταναστών και του ρατσισμού. Μια ταινία που επιχειρεί να μας δείξει κάτι που είναι τόσο δίπλα μας και όμως πολλοί το αντιμετωπίζουμε σαν να συμβαίνει σε άλλη χώρα. Ο λόγος της ταινίας αρθρώνει μία ουσιαστική κριτική της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την νεοελληνική ταυτότητα των τελευταίων ετών. Μας δείχνει αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ή καλύτερα, δεν θέλουμε να ξέρουμε για τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας, όπου η εμπιστοσύνη έχει προ πολλού εξαφανιστεί από την καθημερινότητα μας και η ξενοφοβία και η αποξένωση έχουν καταλάβει το ζωτικό χώρο των ανθρώπινων σχέσεων.

Το σιωπηλό ταξίδι του ήρωα ξεκινάει με την αποφυλάκιση του από τον Κορυδαλλό. Μόνος πλέον ξεκινά μία Οδύσσεια μεταμέλειας που τον φέρνει να παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους που συνήθιζε να μισεί. Εκείνοι που παλαιότερα εισέπρατταν την απόρριψή του τώρα ζουν αξιοπρεπέστερα από εκείνον και δείχνουν παράλληλα ευσπλαχνία ανυπόφορη για τις ενοχές που κουβαλά.
Η περιπλάνηση του πρωταγωνιστή  στην πόλη δίνει την ευκαιρία σε μία περιδιάβαση σε τόπους και σε καταστάσεις που οι πολλοί αγνοούμε. Περιθωριακοί τύποι, μετανάστες, άστεγοι, κλειστές ομάδες και σύγχρονοι πατριώτες, αλλά και μια γυναίκα με ένα παιδί, μία «λειψή» οικογένεια την οποία ο πρωταγωνιστής παρακολουθεί στενά σε κάθε της βήμα. Στην προσπάθειά του να κάνει μία νέα αρχή, ο μόλις αποφυλακισμένος πρωταγωνιστής προσπαθεί να ξανακερδίσει την «ελευθερία» του μέσα από την εξιλέωση, τη συγχώρεση, τη διόρθωση (;).

Το έργο έχει ελάχιστους διαλόγους και αρκείται σε ένα μοντέλο κατά το οποίο η δράση του παραδοσιακού αφηγηματικού τρόπου παραχωρεί τη θέση της σε έναν τρόπο ουσιαστικής βίωσης. Η κάμερα δεν παρακολουθεί αδρανής και αποστασιοποιημένη αλλά εισχωρεί  στον εσωτερικό μικρόκοσμο των ηρώων. Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία διαπλέκονται αρμονικά σε αυτή την κινηματογράφηση που υπηρετεί ουσιαστικά το θέμα της. Να μας καλέσει να σκύψουμε με προσοχή και να ακούσουμε τις σιωπές και την απόγνωση των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας μας, όπως και να αφουγκραστούμε τις αντιθέσεις που μας καθορίζουν πίσω από τη βιτρίνα των καναλιών, των πύρινων λόγων της εκκλησίας και των εθνικιστικών κραυγών και, μέσω της γνώσης και της κατανόησης, να προσπαθήσουμε να «διορθώσουμε» όσο είναι καιρός τις στρεβλώσεις εκείνες που τόσο επιδεικτικά αγνοούμε.

Καλή προβολή.




Θάνος Αναστόπουλος

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1965, στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon Sorbonne) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και δύο θεατρικές παραστάσεις. Το 2004, η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Όλο το βάρος του κόσμου, επιλέχτηκε και συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Η διόρθωση είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Στο Βερολίνο προβλήθηκε στα πλαίσια του “Forum” ενώ στη Θεσσαλονίκη απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο διεθνές διαγωνιστικό και τρία κρατικά βραβεία ποιότητας: τρίτης καλύτερης ταινίας, σεναρίου και Α΄ αντρικού ρόλου, στο Γιώργο Συμεωνίδη, επίσης επιλέχθηκε από το MOMA της Νέας Υόρκης για το πρόγραμμα ενός φεστιβάλ με τίτλο New Directors / New films.

Φιλμογραφία

1989 Θεατής (μ.μ)
1993 Τα είδωλα της πόλης (μ.μ ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση)
1998 Πώς σε λένε; (ντοκιμαντέρ)
2003 Όλο το βάρος του κόσμου
2007 Διόρθωση



ΠΗΓΕΣ :






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου