Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Sam Wood "Μια Νύχτα στην Όπερα "




Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 θα παρουσιάσουμε την ταινία με τους αδελφούς Μαρξ 

Μια νύχτα στην όπερα
(A night at the opera)

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα  
“Μίμης Καβούρης”  
στη Βίλα Στέλλα (Σοφίας 1, Νέο Ηράκλειο). 
Ωρα έναρξης 21 : 15





Χρονολογία παραγωγής: 1935
Χώρα παραγωγής: ΑΜΕΡΙΚΗ
Διάρκεια: 93'
Είδος ταινίας: ΚΩΜΩΔΙΑ
Σκηνοθεσία: Σαμ Γουντ
Σενάριο: Τζορτζ Σ. Κάουφμαν, Μόρι Ράισκιντ
Πρωταγωνιστούν:
Γκράουτσο Μαρξ
Τσίκο Μαρξ
Χάρπο Μαρξ
Κίτι Κάρλαϊλ
Αλαν Τζόουνς
Μάργκαρετ Ντιμόντ


Περίληψη: 

Θέλοντας να μπει στους κύκλους της αριστοκρατίας, η εκατομμυριούχος Κλέιπουλ κάνει μια μεγάλη δωρεά στην Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου πρόκειται να τραγουδήσει ο διάσημος τενόρος Λασπάρι. Όμως οι αδελφοί Μαρξ προσπαθούν να σαμποτάρουν την παράσταση, για να πριμοδοτήσουν έναν εξίσου ταλαντούχο, αλλά άσημο τραγουδιστή. 


Λίγα λόγια για την ταινία
Ο κόσμος της όπερας δέχεται τα πυρά της τρελής, ανατρεπτικής κωμωδίας των αδερφών Μαρξ, επιβεβαιώνοντάς μας πως ο κόσμος χωρίς τους Μαρξ θα ήταν πολύ, μα πολύ ανιαρός. Οι αδελφοί Μαρξ ήταν τέσσερις, αλλά έμειναν τρεις, οι εξής δύο: ο Γκράουτσο. Λογοπαίγνιο της εποχής που ταιριάζει γάντι στη περίπτωσή τους, καθώς ο Γκράουτσο (1890-1977) ήταν ο φυσικός ηγέτης και η κορυφαία κωμική προσωπικότητα της ομάδας. Μια κινούμενη γελοιογραφία που φορά σμόκιν, περπατά καμπουριαστός, έχει ψεύτικο ζωγραφιστό μουστάκι και το αιώνιο πούρο στα χείλη του. Ασταμάτητα φλύαρος, φλερτάρει ή ξεφουρνίζει συνεχώς σουρεαλιστικές φράσεις, λογοπαίγνια, σαρκασμούς, σόκιν ανέκδοτα και χωριάτικα αστεία. Ήταν το υπέρλαμπρο άστρο της σουρεαλιστικής κωμωδίας και ίνδαλμα των μεγαλύτερων κωμικών του κινηματογράφου. Στον αντίποδα του φλύαρου Γκράουτσο βρίσκεται ο μουγκός Χάρπο (1888-1964) ένας επιθετικός μίμος με ξανθιά περούκα που παίζει άρπα και θα έλεγε κανείς πως ξεφύτρωσε από τις ρωμαϊκές αρένες. Ο Τσίκο (1887-1961) είναι ο μποέμ, ο τυχοδιώκτης, ο τύπος του μικροκομπιναδόρου που κυνηγά το κέρδος στον ιππόδρομο, αγαπά τα στοιχήματα και τα χαρτοπαίγνια και έλκεται από τη μεγάλη ζωή χωρίς να είναι διατεθειμένος να κοπιάσει γι' αυτήν. Και ο Ζέπο (1901-1985) ήταν ο άτυχος της οικογενείας, καθώς οι κριτικοί δεν τον πήγαιναν και γρήγορα εγκατέλειψε την ομάδα.
Στο «Μια νύχτα στην όπερα» - στους ελληνικούς κινηματογράφους, παλιά, είχε βγει με τον τίτλο «Σκάνδαλα στην όπερα» - οι αδελφοί Μαρξ μπαίνουν στην...υψηλή κοινωνία! Δύο εραστές που συμμετέχουν στην όπερα δυσκολεύονται να είναι μαζί, καθώς ο άνδρας δεν έχει καθιερωθεί ως τενόρος... Και οι Μαρξ, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά κόλπα τους, κανονίζουν να λείπει ο τενόρος - σταρ της παράστασης, ώστε ο νεαρός τενόρος να έχει την ευκαιρία του... Ο Γκράουτσο κάνει μια ντελιριακή ομιλία απευθυνόμενος στα παιδιά της ορχήστρας και δεν σου μένει άντερο. Και μαζί με τη σκηνή της καταστροφής της παράστασης του Τροβατόρε στο τέλος της ταινίας, έχουν μείνει στην ιστορία του σινεμά με τη μουσική να συνοδεύει τα γκαγκ και τη δράση, χωρίς να υποβαθμίζεται σε υπόκρουση.
H σκηνοθεσία είναι του Σαμ Γουντ (1883-1949) ενός από τους πρώτους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, που στην καριέρα του γύρισε 35 βουβές ταινίες και πάνω από 100 ομιλούσες. Για τους αδελφούς Μαρξ σκηνοθέτησε άλλη μία, το '37 («Α day at the races» - ελληνικός τίτλος «Ένα σκάνδαλο στις κούρσες»).
Για να τελειοποιήσουν την κωμωδία τους, οι Μαρξ μαζί με τους δύο σεναριογράφους τους (Κάουφμαν και Ράισκιντ) έκαναν για 24 μέρες τουρνέ το έργο στα θέατρα της επαρχίας, για να μπορέσουν να επεξεργαστούν όσο καλύτερα τα διάφορα γκαγκ τους. Αποτέλεσμα, μία από τις πιο τρελές, απολαυστικές κωμωδίες τους.  Πηγη: http://www.provoles.gr/movie's_04-05/050124.htm
ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΞ
Ο Γκράουτσο, ο Χάρπο και ο Τσίκο Μαρξ, οι Αμερικανοεβραίοι μουσικοί, που εξελίχθηκαν σε σπουδαίους κωμικούς ηθοποιούς, επηρέασαν βαθιά το Χόλιγουντ και άκμασαν μέσα στη δεκαετία του '30, στη σύντομη περίοδο των προοδευτικών ιδεών στις ΗΠΑ - η οποία «ορίζεται» χρονικά από το οικονομικό «κραχ» μέχρι τη μεταπολεμική «κοινωνία της αφθονίας» και τη μακαρθική «επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών» - λειτούργησαν ριζοσπαστικά και καταλυτικά στη συνείδηση του λαϊκού Αμερικανού και άφησαν τη δική τους, ξεχωριστή «σφραγίδα» στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Με διάθεση που θυμίζει την ένταση του πρώιμου υπερρεαλισμού και παραλόγου, οι αδελφοί Μαρξ μετέτρεψαν το αστείο σε «όπλο» αποδόμησης κάθε μορφής κατεστημένου. Ομως, όπως σε τέτοιες καταστάσεις - ας θυμηθούμε τη σύντομη, αλλά ζωογόνα έκρηξη του «ντανταϊσμού» αμέσως μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο - αυτός ο ρυθμός δε θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Έτσι, και η καριέρα αυτών των χαρισματικών καλλιτεχνών δεν μπόρεσε να έχει μεγάλη διάρκεια. Η ταινία «Μια μέρα στον ιππόδρομο», η πιο δημοφιλής ταινία τους, γυρίστηκε το 1937 από τον Σαμ Γουντ, με αρκετά χρήματα, που «μεταφράζονται» σε σπουδαία ντεκόρ, εξαιρετικούς μαύρους τραγουδιστές και χορευτές και εκατοντάδες κομπάρσους.                                                          από εφημερίδα rizospastis.gr- 12/09/03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου